Att låta kreativiteten flöda

let-the-creativity-flowDet finns något som brukar benämnas som just “flow” och är ett tillstånd som många konstnärer, musiker, dansare, författare eller andra personer i en kreativ process önskar befinna sig i. För många kreatörer kommer det som en skänk från ovan. I ett speciellt ögonblick infinner det sig bara och du får en mängd nya idéer och koncept och arbetet eller övningen kan vara närmast euforiskt. Det finns också ett antal metoder för att komma in i detta tillstånd, och det behöver inte alls betyda alkohol och droger – vilket kunde ha räddat många konstnärers liv och karriärer. Nackdelen med droger är att verket kanske inte blir färdigt, och att förmågan att prestera väl i onyktert tillstånd kraftigt dras ned.

För att komma till detta tillstånd är det bästa sättet att lära sig att inte bedöma det du tänker. Alla får den där idén, drömmen, tanken bakom. Ofta tänker vi att vi inte har förmåga att utföra det, att det är omöjligt att förverkliga med tanke på den tid eller de resurser som finns att tillgång, men oftast är det så enkelt att vi bara inte tror att det är en bra idé. Att få en idé och direkt kritisera den inför sig själv är att döda kreativiteten och den idé som kanske hade kunnat bli något fantastiskt, för att inte tala om när någon annan gör det.

Ett annat sätt att uppnå flow kan vara att hålla på länge. Ofta kommer detta tillstånd av en positiv brist på självkritik efter många timmars övning, målande eller annat kreativt skapande och i början av ett sådant pass kanske inte känslan fanns där överhuvudtaget. Det kan bero på att du i början just kritiserar dina tankar väldigt mycket, medan hjärnan efter ett tag inte orkar fortsätta att hålla på att kritisera och den kreativa delen av hjärnan tar över.

 
 
 
 
 
 
splendid