Att vara konstnär

Konst börjar för många som en hobby. Man kanske gillar att sitta och klottra lite i sitt block när man pratar i telefon. Eller så kanske man tar lektioner i måleri på fritiden och målar av några frukter och en tallrik på ett bord. Konst kan vara en riktigt härlig och givande hobby. Det är ju väldigt mysigt att måla av en god vän. Det blir garanterat ett minne för livet.

Men vissa vill ta det steget längre och göra det till en karriär, trots att de oftast är medvetna om vilken extremt svår sådan konstbanan i själva verket är. Ett sätt att ta intresset steget länge är genom att studera konsthistoria. Det kan man göra både i Sverige och utomlands. Konsten har ju funnits i alla tider så det finns mycket historia att ta del av och folk blir alltid glada över att man kan förklara hur allt hänger ihop i konsthistorien specifikt och i världshistorien överlag.

Sverige har och har alltid haft ett levande konstliv. Det pågar alltid någon spännande utställning någonstans. Man kan gå på vernissage med regelbundna mellanrum om man så vill. Enligt vissa kan konst och kultur till och med vara nyttigt att ta del av.

Ett varningens finger bör dock lyftas här eftersom att vara yrkesverksam konstnär inte är någon lätt sak. Ett konstnärskap, precis som alla andra verksamheter, är ett företag. Om man vill försörja sig på det måste man tjäna pengar och hålla ordning på sina papper, exempelvis med hjälp av en tjänst som Qred.com som är mycket användbar. Finns viljan och förmågan så är det fullt genomförbart. Man lär inte bli förmögen på det men med tillräcklig ambition och motivation kan man skapa sig en plattform på vilken man kan stå och verka som professionell konstnär.

Det är inte alla som vågar eller orkar men de som gör det belönas rikligt av människor hur viktig konsten är för samhället. Man får försöka fokusera på dessa personer och ignorera dem som tycker att konsten är ett slöseri med tid och en dekadent lyx som endast ekonomiskt oberoende personer bör ägna sig åt. Konsten är ju något som vi ska ta hand om och våra konstnärer likaså. De offrar hög livskvalitet för att ägna sig åt att producera konst som vi kan ta del av, njuta av och kanske rentav lära oss något om oss själva av.

Om man inte vill hålla på med traditionella medier finns det dessutom i dessa dagar gott om utrymme för alternativa konstnärskap. Konst behöver inte nödvändigtvis vara måleri eller skulptur. Många håller på med video och performance. Andra fokuserar på text. Några organiserar utställningar och kallar det för sitt konstnärskap. Möjligheterna är många och endast fantasin sätter gränser.

 
 
 
 
 
 
splendid