Excentriska konstnärer

Huruvida ett konstverk är vackert, fult eller fullständigt värdelöst kan det råda delade meningar om. När det gäller konstnärerna själva är det ofta helt otvetydigt att de var tokiga. I det här inlägget ska vi därför titta på några roliga exempel på excentriska konstnärer. Konstnärer med märkliga vanor och egenheter.

Pablo Picasso

Picasso var kubismens fader och i och med det en av de mest säregna konstnärerna någonsin. Hans personliga liv var stökigt, med mängder av relationer med kvinnor varav vissa var så mycket som 40 år yngre än honom själv. Han var kommunist under Stalins era, och skämdes inte över att tala om det. Under kriget tillbringade han stora delar av sin tid i Paris. Vid något tillfälle ska han ha blivit förhörd av Gestapo, han ska tydligen ha snäst av dem. Han var tveklöst en modig excentriker.

Banksy

Det kan tyckas märkligt att Banksy är med på en lista över excentriska konstnärer med tanke på att så lite är känt om honom. Men just däri ligger hans excentricitet. Han är en av samtidens mest kända konstnärer, samtidigt som ingen vet vem han är (eller har han avslöjats?). År 2010 fick han en Oscar för sin film ”Exit Through the Gift Shop”, ett pris som han kommenterade genom att säga att han inte tyckte om prisceremonier, men att han var beredd att göra ett undantag för den han vann. Eftersom du läser den här bloggen finns det en viss chans att du själv gör någon form av konst. Hos Highlights Store hittar du allt du kan behöva för att kunna måla med airbrush samt massor av andra prylar som kan vara bra att ha.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh skar av sig sitt ena öra, om inte det är excentriskt är ingenting det. Van Gogh plågades under hela sitt liv av svåra depressioner och fick under sin livstid i princip ingen uppmärksamhet för sin konst. När han dog lämnade han efter sig ett livsverk bestående av fler än 2000 målningar. Nu betraktas han som en av tidernas främsta konstnärer. Hans verk hänger nu på konstmuseer i hela världen. Ett av de mer spännande är det digitala museet i Paris som helt tillägnats hans konstverk.

Salvador Dali

Ingen lista över excentriska konstnärer vore komplett utan Salvador Dali. Den spanske konstnären hade under en tid en myrslok som husdjur. Bara en sån sak! Vid ett tillfälle ska han ha gett skådespelaren Mia Farrow en present bestående av en död mus i en flaska. Dalis leverne ekar ännu, många år efter hans död 1989. Så sent som 2017 beslutade en domare i Spanien om att konstnärens kropp skulle grävas upp för att ta prover för att avgöra ett faderskapsmål.

 
 
 
 
 
 
splendid