Att måla i olja – tekniker
Några av de vackraste tavlorna är målade i olja, det råder det ingen tvekan om. Att måla i olja kan vara både enkelt och svårt och det finns flera tekniker du kan lära dig om du funderar på att sätta penseln i handen och gå igång på canvasen. Fördelen med olja är att det torkar långsamt och gör du fel kan du lätt gå över med penseln dagen efter och rätta till misstaget eller bättra på det du redan målat. De bästa teknikerna lär du dig om du går på konstskola, men även online finns en del tips att inhämta. Med oljemålningar kan du skapa väldigt personliga Tavlor som reflekterar hur du känner dig inombords.
Hitta verktygen!
En konstnär som målar i olja bör vara utrustad med diverse verktyg när hen står framför målarduken.
- En uppsjö av penslar i olika storlekar
- Staffli
- Canvas eller målarduk
- Terpentin eller annat lösningsmedel
- Palettknivar, gärna i flera storlekar och varianter
- En rad oljefärger i hög kvalitet
Det finns mycket du kan åstadkomma med olika verktyg. Oljefärgerna torkar långsamt och kan hanteras med olika metoder för att få till olika motiv och sinnesstämningar i tavlan. En palettkniv är till exempel en självklarhet då den plattar ut och smetar ihop färger.
Ljusa färger först!
Börja aldrig att måla på duken genom att använda de mörka färgerna först. Då riskerar du att förstöra hela tavlan. Börja måla en enkel siluett av det du vill ska vara med och gör en enkel “skiss” innan du går in på detaljerna. På så sätt vet du även om du har fått rätt perspektiv, rätt storlek och rätt föremål på duken. Du kan alltid ändra i efterhand men det här ger en bra bas på vad som komma skall.
Måla i lager
Förutom att börja med ljusa färger bör du också börja med att måla tunt. Använd mycket lösningsmedel när du först sätter igång med tavlan och låt det första lagret vara väldigt “genomskinligt”. Ju fler lager du målar desto tjockare blir färgen och mindre lösningsmedel behövs. Använd inte heller så många färger när du sätter igång med första lagret eller de första lagren. Detta är ett typiskt nybörjarmisstag som gör tavlan intetsägande i slutändan. Börja med färre färger och utöka allt eftersom något börjar ta form på duken. Hellre enklare än kaotiskt!
Behandling av duken
En del målare börjar med att stryka på en primer på duken, ungefär som man kan göra när man sminkar ansiktet innan foundation stryks på. Primern ger fin lyster till övriga färger och blir en bra bas. Som slutteknik kan du behandla din färdiga tavla med lackering som ger en vacker slutfinish och som bidrar till att oljemålningen håller längre. Mycket gamla tavlor har en liten krackelering i sig vilket betyder att lacket börjar bli slitet. Men utan det hade tavlan förmodligen sett ännu värre ut.