Dalarnas stora konstnärer

carl-larssonDalarna har förärat Sverige med några av de största konstnärerna i svensk konsthistoria. Framför allt är Anders Zorn och Carl Larsson konstnärer som har givit avtryck i konsthistorien.

Carl Larsson var egentligen inte alls från Dalarna, men har blivit en symbol för Dalarna, och avslutade sina dagar på sin gård i Dalarna. Han växte upp i Gamla stan i Stockholm under enkla förhållanden och började sin bana som illustratör. Han levde i Paris under ett antal år utan större framgångar men hittade sedermera en by utanför Paris i Grez-Sur-Long där han utvecklade sin personliga akvarellstil.

Viktiga inom Carl Larssons konstnärskap var motiven. Carl Larsson målade av hemmet och familjelivet och hustrun Karin fanns med på många bilder. Carl Larssons gård i Sundborn och andra miljöer i Dalarna fick stå modell för hans måleri. Arkitektur och inredning som avmålades var mycket väl utstuderat, med hjälp av hustrun Karin, och speglade svensk folklore men hade också en modern touch. Stilen som finns i inredning och arkitektur inspirerade runt om i Sverige men också utomlands. Carl Larsson har också gjort flera minnesvärda porträtt, bland annat av den legendariske författaren August Strindberg.

Anders Zorn tillbringade sina första år i Mora, men läste från 12-årsåldern på Enköpings läroverk och blev sedan talare av rikssvenska. Hans far var från Tyskland och dog när Anders var ung. Han studerade sedan i Stockholm på Kungliga Akademien för de fria konsterna. Han började arbeta i trä men valde sedan målning och träffade på akademien Emma Lamm som kom att bli hans hustru.

Anders Zorn blev uppskattad för sina porträtt och målningar, inte bara i Sverige, utan också utomlands. Han reste mycket och i Spanien och Portugal gjorde han tidigt succé. Nordamerikanerna var speciellt förtjusta i hans verk och det beställdes ett och annat porträtt därifrån. Ett porträtt går att finna på den inte oansenliga institutionen Vita Huset.

 
 
 
 
 
 
splendid