Den mångsidiga akvarellen

En akvarell, eller en akvarellmålning som det också heter, är en målning gjord med största skicklighet och där vattenburen färg lagts på varandra över ett akvarellpapper. När man talar om akvareller talar man om något annat än de vattenfärger barn använder på dagis, även om principen är ungefär samma. Färgerna som konstnärer använder är betydligt mer starka i färgerna och tål tidens tand bättre, bara det används riktigt akvarellpapper.

Rätt papper och verktyg

Till skillnad mot oljemålaren, måste akvarellmålaren, eller “akvarellisten”, hela tiden använda papprets vithet, och därmed också låta bli att måla sådant som ska vara vitt. Det vanligaste är att man inte målar vitt, vilket ändå inte låter göra sig så bra då akvarellfärger är mer tunna i sin karaktär. Papprets struktur får gärna skina igenom och det hela liknar nog mer en slags dialog mellan färgen, vattnet och pappret. Ljusa partier fås fram genom att använda mer vatten i penseln, lager på lager och de allra mörkaste partierna målas med fördel långt in i målarprocessen.

Den som börjar med akvarellmålning bör inte snåla på pappret. Man gör nog bäst i att glömma de allra billigaste varianter och satsa på lite mer kvalité. Pappret ska helst vara syrafritt, så det inte gulnar samt ha en ordentlig papperstjocklek. Överlag är det bra som vid vilket arbete som helst att bara använda bra och kvalitativa verktyg, vilket kommer att skörda frukt. Penslar med naturhår och färger från en känd fabrikat gör måleriet betydligt roligare och slutresultatet bättre.

Lätt men svårt

Akvarellmålning är enligt många en av de svåraste målningsteknikerna, då det kräver en noggrann planerna eftersom det inte går att ändra målningen på samma sätt som exempelvis en oljemålning. Färgerna är transparenta, pappret skärt och tunt, så varken övermålning eller bortskrapning av färg blir särskilt lyckat. Två vanliga varianter är att man målar vått i vått, eller vått på torrt. Den förstnämnda betyder att man målar på lätt fuktat papper, vilket leder till att färgerna blir mer luddiga i sina kanter och olika effekter kan uppstå. Akvarellmålning passar alla då det är enkelt att ta fram, och den vattenlösliga färgen relativt ofarlig att inandas för användaren. Men även om det är enkelt att komma igång, är det tvärtom väldigt svårt att bemästra. En av de mer skickliga akvarellmålarna i Sverige är konstnären Lars Lerin, som gjort många fina mästerverk och verkligen visar vad akvarellen har för olika sidor och möjligheter.

Komma igång

För den som själv är sugen på att börja måla med akvarellfärg är det lätt att komma igång. En karta, eller en liten låda med akvarellfärger täcker grundbehovet och två penslar med olika storlekar räcker för nybörjaren. Skisser kan man köra med en svag blyertspenna och ett vanligt A4-block ämnad för just akvarell är en bra start.

 
 
 
 
 
 
splendid