Du kan skapa din egen atelje

Det är en dröm för många att ha ett särskilt rum vikt för konstnärligt skapande. Det kan vara skrivande, fotografering, måleri eller något helt annat kreativt. Oavsett vad det handlar om för verksamhet så bör det vara ett utrymme som inte är fullt med saker som inte har med skapande att göra. Det är också viktigt att utrymmet har så bra ljusinsläpp som möjligt. Att göra om en del av en gammal lada eller vinden ovanför en lägenhet brukar vara fullt genomförbart och kräver inte alltid bygglov. Så länge man inte ska bo i sin ateljé kan man inrätta den i en ekonomibyggnad.

shutterstock_234263845Ljuset är grundläggande

Något som kan vara helt avgörande för hur bra man lyckas skapa ett utrymme som lämpar sig för kreativa aktiviteter är om man lyckas hitta rätt fönster för ett ljust rum. Det behövs ett stort eller flera fönster som är placerade för optimalt ljusinsläpp. Till viss del kan man lösa detta genom bra lampor men det är ändå grundläggande för en ateljé med ändamålsenliga fönster. Ljusa golv och väggar fungerar bra som fond för det som man förhoppningsvis kommer att skapa i sin ateljé. Ett enkelt trinettkök är ofta en bra idé så att man inte behöver lämna rummet för att sätta på kaffe.

Ett projekt som ger livskvalitet

En ateljé är egentligen ett ganska okomplicerat rum. Det bör vara ljust och tillräckligt stort för det kreativa hantverk som man utför i det. Bra fönster brukar vara det viktigaste när det gäller just ljuset. Vad som sedan behövs för att stimulera koncentration och kreativitet beror mycket på vad det är för person eller personer som kommer att använda ateljén och vad de gör i den. Många som bor i hus och har ekonomibyggnader på tomten har upptäckt hur smart det är att omvandla ytor som man kanske inte använder så mycket till en ateljé som man vill vara i varje dag.

 
 
 
 
 
 
splendid