Konst, flow och att stanna i rummet

art-flow-and-to-stay-in-the-roomFlow benämns av många som ett kreativt tillstånd där du känner dig positiv och självsäker i ditt skapande. Fast det av många konstnärer och framför allt lekmän beskrivs som en skänk från ovan eller något som inte går att påverka, kan det många gånger vara en följd av att bara bittert kämpat på trots att det känts motigt. “Stay in the room” kan denna metod kallas, och det har att göra med att självkritiken i början av ett arbetspass är väldigt stor, och frågor om hur du skall lägga upp arbetet står i vägen för att faktiskt göra det.

Hur bra blir då resultatet när du kommer in i ett flow-tänk och släpper självkritiken? Ibland kanske du överskattade dig själv i stunden då du inte kritiserade dig själv och det inte blir så fantastiskt resultat, precis som när du i onyktert tillstånd, eller när du är riktigt kär gör saker som sedan kanske inte var så genomtänkta. Om du jämför med att ha suttit och inte fått något gjort är det dock ändå bättre, och ett steg mot något bättre – en övning. Dessutom är det så att du många gånger kan överträffa dig själv inte bara i att få idéer utan att också i den tekniska förmågan.

Det kan vara en effekt av flera processer i hjärnan. Att du släpper taget och inte kritiserar de idéer som kommer upp är något som kan göra att du gör saker som du normalt inte skulle ha gjort. Saker som du var fast beslutsam att du inte kunde göra eller skulle se bra ut, gör du nu för att du inte ens tänker att du inte kan göra det. En annan process handlar om att du blir mer avslappnad i kroppen och du får i regel mycket bättre kontroll över dina rörelser och har mer perspektiv på det du gör när du är mer avslappnad. I det konstnärliga utövandet är tekniken fundamental och utan en avslappnad hand är det mycket svårt att arbeta.

 
 
 
 
 
 
splendid