Tekniker för bildkonstnär

techniques-for-artistEn bildkonstnär är en konstnär som framför allt arbetar med tvådimensionella verk som tavlor, tryck och vävar. Det är alltså arketypen för vad en konstnär är, och de mest kända konstnärerna är bildkonstnärer som Egon Schiele, Pablo Picasso, Salvador Dalí, etc. Det är inte alls lika många konstnärer som jobbar med form som folk i allmänhet har kännedom om. Bland de italienska bildhuggarna under renässansen finns ett antal som har gått till historien, som Michelangelo och Leonardo da Vinci, men frågan är om de inte är mer kända som just bildkonstnärer, vetenskapsmän, arkitekt och allmänna universalgenier. Donatello är en av de få bildhuggarna från detta land och överhuvudtaget som folk i allmänhet känner till – även om han för gemene man mest är känd för att ha givit namn till en av sköldpaddorna i “The Turtles”.

Tekniker som bildkonstnärer använder inkluderar de tekniker där penseln är största tillgången. Däribland har du bland annat akryl, akvarell, vått-i-vått, olja, grafit.

Att du målar med olja innebär att du använder oljebaserade färger och stryker detta på någon sorts väv eller duk som det också kallas. Akryl målas också på liknande materiel och med liknande teknik, men färgerna är plastbaserade och har andra egenskaper. Akryl är oftast också mycket billigare än oljefärger. Till akryl- och oljemålning har du ofta en palett, där du klickar ned klickar med olika färger, och blandar dessa på ett annat ställe på paletten för önskad nyans och sedan applicerar på duken.

Med akvarellfärger blandar du ut ett pigment med vatten och målar på papper. Ofta är pappret av speciell typ som inte vittrar sönder av vatten, det får inte heller vara för tunt. Akvarell betyder vattenfärg och en speciell teknik inom vattenfärgsmålning är vått-i-vått där du blöter pappret innan och dessutom blandar ut pigmentet med vatten. Detta gör att färgen rinner ut över pappret vilket gör precisionen väldigt svår men skapar vackra, marmorerade färgkombinationer.

 
 
 
 
 
 
splendid